Arhiva Najave

Najave: Najave

1.Međunarodna konferencija o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji

Vinkovci, 30.01.2015. , 10.00 sati

Smatramo da je ova konferencija izuzetno važna i potrebna te da je, upravo sada, pravo (ali i krajnje) vrijeme, da se razmotri mogućnost izgradnje (komunalne) termoelektrane-toplane na biomasu.

Udruga za zaštitu okoliša i održivi razvoj Eko Slavonija, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom, poziva Vas na 1. Međunarodnu konferenciju o optimalnom energetskom korištenju biomase u istočnoj Slavoniji, koja će se održati 30. siječnja, u Vinkovcima, u prostoru županijske vijećnice, Glagoljaška 27, s početkom u 10h.

Na prvoj Međunarodnoj konferenciji iz domene obnovljivih izvora energije na ovom prostoru, cilj nam je okupiti što više sudionika, iz što više sektora društva (domaći i inozemni stručnjaci, gospodarstvo, jedinice lokalne i regionalne samouprave, civilno društvo...), sa ciljem da se pokuša promisliti i osmisliti mogućnosti te optimizaciju korištenja resursa (biomase), na prostoru istočne Slavonije, posebice Vukovarsko-srijemske županije i nedavno poplavljenih područja, s naglaskom na uključenost svih zainteresiranih dionika/javnosti te dobrobit lokalne zajednice.

Smatramo da je ova konferencija izuzetno važna i potrebna te da je, upravo sada, pravo (ali i krajnje) vrijeme, da se razmotri mogućnost izgradnje (komunalne) termoelektrane-toplane na biomasu. Naime, sve je očitije da se recentna gospodarska pa i društvena kriza ne može prevladati sa, već u praksi dokazano pogrešnim modelima, ne samo razvoja, već i rasta te stoga mnoga razvijena društva (pogotovo na sjeveru Europe) već odavno razvijaju (pa i uspješno implementiraju) slične modele. Osim toga, pokušat ćemo pokazati i dokazati da su brzorastući nasadi (jedino) trenutno moguće rješenje za sve devastirane i poplavama uništene površine ovog područja, a ujedno su i dobra zaštita za poljoprivredne površine, upotpunjuju i štite koridore (uz željeznice i/ili rijeke..) te podržavaju bioraznolikost, koja je na ovom prostoru u zadnje vrijeme u sve većoj ugrozi.

Osim toga, Eko Slavonija kao udruga za održivi razvoj, promiče i potiče tranziciju u postfosilno društvo i zalaže se za hitno uvođenje i korištenje obnovljivih izvora energije, jer smatra da Republika Hrvatska (dokazano) može i mora biti 100% obnovljiva (kombinacijom trijade: sunca, vjetra, biomase), ali se ta tranzicija mora obaviti tako da usput jača lokalne zajednice i omogući lokalnom stanovništvu sudjelovanje, u svim fazama projekata ove vrste.
Svjesni činjenice da je bilo već sličnih inicijativa i razmatranja, u Eko Slavoniji smatraju da njihov pristup pruža daleko praktičnija i za realizaciju brža rješenja, u suradnji s vrhunskim stručnjacima i potencijalnim investitorima te Vam predlaže da odvojite Vaše vrijeme i pridružite se konferenciji.


Predsjednica udruga Eko Slavonija / Slow Food Slavonica
Katarina Kozina, mag.oec.