Arhiva

Novosti:

9 savjeta za zeleniji život

Mislim da se svi slažemo da način na koji živi 7 milijardi stanovnika ove naše planete nije održiv. Vjerojatno mislite da je takvo stanje teško promjenjivo i da je vaša uloga u toj cijeloj priči sasvim beznačajna. Međutim, osim što možete smanjiti svoj negativan učinak na okoliš, možete i uštedjeti svoj teško zarađeni novac.

Najbolje od svega je što vaša djeca uče od vas, pa će ih vaš dobar primjer inspirirati da i oni usvoje ove zelene savjete. I, eto ga - već ste promijenili svijet na bolje!

 

• Gasite motor automobila

Svaki trenutak dok motor vašeg automobila radi troši benzin i to uzaludno. U samo deset sekundi, na taj način se potroši više goriva nego što je potrebno za paljenje motora. Osim što ispušni plinovi uzaludno zagađuju okoliš - novac koji ste potrošili na gorivo kopni!


• Gasite računala

Niste ni svjesni koliko energije možete sačuvati gašenjem računala kad ga ne koristite. Godišnje na taj način štedite i do 500 kn.

Uključite zelene izvore energije u svoj dom

Raspitajte se što je sve potrebno za korištenje obnovljivih izvora energije u domu. Potražite državne poticaje i počnite proizvoditi vlastitu zelenu struju.


• Ne pretjerujte s grijanjem

Obratite pozornost na termostat i ne pretjerujte s grijanjem. Optimalna sobna temperatura je oko 21 stupanj Celzijusa. Pokušajte se što više približiti tom iznosu.


• Pranje rublja na nižim temperaturama

Većina rublja ne zahtjeva pranje na visokim temperaturama u perilici, a čak 90% energije koju troše perilice odlazi na zagrijavanje vode. Što više perete na nižim temperaturama, štedite svoj novac i smanjujete negativan učinak na okoliš.


• Plaćajte račune internet bankarstvom

Na ovaj način štedite prirodne resurse - papir. Smanjujete zagađenje, utrošak energije kao i svoje vrijeme.


• Otkažite nepotrebna izvješća poštom

Veliki broj banaka automatski mjesečno šalju izvode stanja na računu poštom. Takva izvješća su u potpunosti bespotrebna u današnje vrijeme, a u velikom broju slučajeva čak i koštaju. Prilikom idućeg posjeta banci - ukinite tu opciju.


• Printajte obostrano

Obostrani ispis dokumenata štedi duplo više papira nego jednostrano printanje. Tekst na samo jednoj strani papira jednako je dobar kao i tekst na obje strane - koji istovremeno znači i veću uštedu energije, papira i manje otpada (u slučaju da završi na reciklaži).

 

• Više ljudi u autu - manje zagađenje

Ako pogledate malo bolje aute koji zapadaju u nepomične gužve prilikom udarnih sati - primijetit ćete da se u gotovo svakom nalazi samo jedna osoba. Prosječan auto prima barem četiri, ako ne i pet osoba. Osim što možete smanjiti prometne gužve, potrošiti manje benzina, možete i znatno manje zagaditi atmosferu. Zato - nazovite susjeda i pitajte ga u kojem smjeru ide. Jedan tjedan nek vozi on, a idući tjedan vozite vi.