Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Amazonsko pleme dobilo tužbu protiv ekvadorske vlade. Spasili su 7 milijuna hektara šume

Sud je priznao da je vlada prekršila naše pravo na slobodno življenje i donošenje vlastite odluke o našem području i samoodređenju. Naš teritorij je naša odluka, a sada, budući da smo vlasnici, nećemo dopustiti da ulje ulazi i uništava naše prirodno okruženje i ubija našu kulturu.

Amazonsko pleme dobilo je ogromnu tužbu protiv vlade Ekvadora te je tako zaštitilo ogromne površine dragocjene prašume.

Namjere ekvadorske vlade bile su naftne bušotine na sedam milijuna hektara južne središnje ekvadorske Amazone. Pleme Waorani iz Pastaze u tome ih je zaustavilo povijesnom odlukom suda.

Waorani su uspjeli zaštititi pola milijuna hektara svoje amazonske šume. Također su uspjeli poremetiti planiranu aukciju 16 naftnih bušotina koje bi se prostirale na više od sedam milijuna hektara prašume.

Proces konzultacija s Waorani plemenom koji je vlada poduzela 2012. godine proglašen je nevažećim, a vladini planovi su odbačeni na neodređeno vrijeme, prenosi UNILAD.

„To je glavni presedan za autohtona prava diljem Amazone. Danas je sud prepoznao obrazac obmane, loše vjere i manipulativne taktike u pokušaju ekvadorske vlade da zemljište Waoranija postane mjestom vađenja nafte“, izjavio je izvršni direktor Amazon Frontlinesa, Mitch Anderson.

„To je veliki korak naprijed u borbi za poštivanje prava domorodačkih naroda nad njihovim zemljama. Garantiranje prava autohtonih naroda da odlučuju o svojoj budućnosti i da mogu reći "ne" destruktivnim ekstraktivnim projektima ključno je za zaštitu amazonske prašume i zaustavljanje klimatskih promjena“, dodao je Anderson.

„Danas smo zaštitili našu šumu od bušenja nafte; zaštitili smo vodu od onečišćenja; zaštitili smo našu djecu od bolesti. To je pravni presedan za prava domorodaca, ali borba je daleko od kraja. Vlada će se žaliti jer još uvijek želi naftu ispod naše zemlje. Autohtoni narodi diljem Amazone i svijeta moraju se udružiti kako bi zaštitili naše domove“, kazao je glasnogovornik Waoranija iz Pastaze, Oswando Nenquimo.

Čelnik Waoranija, Nemonte Nenquimo, izjavio je: „Sud je priznao da je vlada prekršila naše pravo na slobodno življenje i donošenje vlastite odluke o našem području i samoodređenju. Naš teritorij je naša odluka, a sada, budući da smo vlasnici, nećemo dopustiti da ulje ulazi i uništava naše prirodno okruženje i ubija našu kulturu.“