Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Predstavljamo projekt

ERASMUS+ CSS

Projekt "Climate Change studies and research in the European Union" se izvodi pod koordinatorom iz Irske:Galway CommunityCollege i u partnerstvu s Instituto de Educacion Secundaria Felix Muriel i Galicijskim prirodoslovnim društvom (Sociedade gallega historia natural SGHN) iz Španjolske, dok su Hrvatski partneri Prva sušacka hrvatska gimnazija u Rijeci i Eko Kvarner.

U sklopu trogodišnjeg Erasmus + „Studijskg istraživanja o klimatskim promjenama u Europskoj uniji“ očekuju se 3 ishoda, koji se ponavljaju u svakoj godini:

1. Istražiti svake godine po 24 ugrožene vrste u svakoj zemlji, te izraditi bazu vrsta ugroženih klimatskim promjenama

2. Izraditi karticu s osnovnim podacima za svaku od 24 ugrožene vrste i planom oporavka za svaku koje će se na kraju svake godine tiskati u suradnji s časopisom „Meridijani”

3. Snimati video kroz godinu s nazivima vrsta na galicijskom, irskom i hrvatskom (latinica i glagoljica) te engleskom i španjolskom, koji će biti emitiran na nacionalnim tv mrežama

Aktivnosti

U Hrvatskoj će se pretežno proučavati životinjske vrste. Temeljem rezultata za svaku proučavanu vrstu bit će predložen inovativan plan oporavka kako bi se vrsta očuvala i oporavila. Životinjske i biljne vrste djeca će proučavati na tjednoj bazi. Projekt uključuje 3 razmjene po 15 učenika u pratnji nastavnika iz Galwaya, Rianxa i Rijeke, kako bi se učenici na licu mjesta upoznali s ugroženim vrstama, lokalitetima i specifičnim problemima.

Projekt je dio službenog programa između Europskih prijestolnica kulture Galway & Rijeka 2020. (2021.) te gradova koji će ovu titulu ponijeti u sljedećim godinama: Timișoara (Rumunjska), Elefsina (Grčka) i Novi Sad (Srbija) Kaunasa (Litva) i Esch (Luksemburg) te Veszprém (Mađarska).

Zbog covid-19 izvanredne situacije razmatraju se druge opcije i izmjene projektnih aktivnosti sukladno mogućnostima.

Ovdje možete pronaći više o projektu.