Arhiva

Novosti:

Svijet be otpada?

Elektronički otpad, rezultat današnje tehnologije

Elektronički otpad, Foto: U.S. Army Environmental Command/Flickr

Elektronički otpad, Foto: U.S. Army Environmental Command/Flickr

Možete li zamisliti današnji svijet bez mobitela i sve ostale popratne opreme. Naravno da svijet danas ne može funkcionirati bez potrebne tehnologije, a kako i bi kada smo sve podredili računalima.

Revolucija zvana moderno doba preplavila je svijet napravama koje su postale sastavni dio života svakog čovjeka, a time i velikih kompanija. Sigurno je lijep osjećaj kada se nađemo usred pustinje i bez ikakvog problema stupimo u kontakt sa svojim najmilijima.

Ah ta tehnologija. Naravno da se radi o dobroj stvari koja nam uvelike olakšava posao na svakodnevnoj osnovi. Međutim jeste li se zapitali što je sa svim mobitelima i kompjutorima koje više ne koristimo.

Istog trena sva ta oprema postaje elektronički otpad koji svakim danom postaje sve veća prijetnja za naš planet. Radi se prije svega o jednom od najopasnijih otpada, budući da sadrži olovo. Osim njega možemo ubrojiti cink, živu i bakar koji su sastavni dio današnjih strojeva.

Sav taj otpad na hrpi uzrokuje daleko veći problem. Naime nakon nekog vremena spomenuti toksini prodiru u tlo i kontaminiraju kako njega tako i podzemne vode. Problem je naravno velik i treba ga što prije početi rješavati.

Kada izbacujete smeće naravno da ne možete samo tako elektronički otpad baciti zajedno sa svim ostalim smećem. U mnogim zemljama donešeni su zakoni kojima se regulira spremanje takvog otpada. No pravi problem predstavljaju zemlje kao što su Afrika i Indija.

Poznato je kako velik dio otpada iz razvijenih zemalja završi upravo u tim zemljama gdje se opet samo premješta. Ne moramo ni napominjati kako cijelo to vrijeme smeće ispušta otrovne tvari koje polako postaju dio zraka.

Kako bi sačuvali okoliš savjetujemo racionalnije ponašanje. Dakle ako imate mobitel koji više ne želite koristiti savjetujemo da ga nekome poklonite. Tu najviše mislimo na neovisne prerađivače koji će se pobrinuti za reciklažu.

Vodite računa o otpadu kojeg gomilate.