Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Prenosimo sa cccp.com.hr

Francuska: da bi spasili planet, četiri nevladine organizacije napadaju državu na sudu

Zaklada za prirodu i čovjeka, Greenpeace Francuska, Our Business & agrave; All and Oxfam France have started. podigli su tužbu protiv francuske države zbog neaktivnosti na suzbijanju klimatskih promjena. 

Njihov je cilj potaknuti vladu da reagira na ovo pitanje.

Četiri organizacije pokrenule su tužbu u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine, protiv države zbog neaktivnosti vezano uz klimu. Ova tužba je podnesena upravnom sudu zbog "nedoličnog ponašanja". Prema Ustavu i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, država mora osigurati zaštitu sigurnosti ljudi, okoliša ili zdravlja -načela koja prema Oxfamu Francuska, Greenpeaceu u Francuskoj, Our Affair to All i Zakladi za prirodu i čovjeka nisu poštovana.

Djelovanje koje nije samo simbolično

Predsjednici i generalni menadžeri tih organizacija otkrivaju da to nije simbolička akcija. "To nije samo simbolično. Ovdje smo kako bismo pobijedili u ovom pravcu i učinili da se stvari dogode", potvrđuje Audrey Pulvar, predsjednica Zaklade za prirodu i čovjeka, koju je 1990. godine osnovao Nicolas Hulot.

"Država je potpuno ispod očekivanja. Upozorili smo, mobilizirali, peticirali, već godinama lobirali u općem interesu. S puno dosljednosti i obrazovanja uviđamo kako vlada ne čini dovoljno. Odsad nastavljamo borbu na pravnoj razini “, nastavlja Pulvar.

 
Unatoč brojnim znanstvenim upozorenjima već nekoliko godina, Francuska ne poštuje svoje obveze preuzete na ovom području. U svjetlu ove neaktivnosti te su udruge odlučile napasti državu.

Država ima dva mjeseca da odgovori na ovaj poziv. Ako odgovor ne zadovoljava NVO-e, oni će u ožujku 2019. podnijeti žalbu Upravnom sudu u Parizu. "Potrebno je najmanje godinu i pol dana da se sudovi pozabave slučajem", kaže Marie Toussaint, predsjednica Our affair to all i predstavnica Europe and youth of EELV (Europe Ecology Greens).

Sve populacije su pogođene

Klimatske promjene utječu na sve stanovnike planeta. Četrnaest građana okupilo se kako bi pokrenuli ovu inicijativu. Nevladine organizacije nastoje mobilizirati građane tako što će potpisati "Deal of Century" kako bi se obvezale na ovu klimatsku promjenu i učinile da država reagira. "Podupirući taj proces, oni daju priliku da se njihov glas čuje prije i tijekom suđenja", naglašavaju organizatori.

"Od 1999. godine doživio sam tri stogodišnje oluje. Primijetio sam tu klimatsku promjenu jer se moje selo nalazi na -5 metara ispod razine najviših mora. Kad god se na dnu vrta pojavi val, sjećamo se Xynthije (oluje koja je pogodila Atlantsku obali 2010.) Borim se za, jer ako odustanemo, to je zajebano" svjedoči posebno Jean-François Périgné, uzgajivač dagnji u Oléronu, na atlantskoj obali.


 
Youtuberi i nekoliko slavnih osoba podržavaju ovu akciju, kao što su glumica Marion Cotillard, komičar Elie Semoun i pjevač Abd Al Malik.
Četiri udruge se nadaju pobjedi u ovoj bitci. Nizozemska država osuđena je kako bi pojačala svoje klimatske ambicije u listopadu prošle godine.