Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Pa naravno da naftni lobi plaća znanstvenike...

Kompanije potrošile milijune na lažna izvješća o globalnom zatopljenju

Američki znanstvenik Wei-Hock Soon već godinama pokušava uvjeriti javnost kako su klimatske promjene uzrok varijacija Sunčeve energije, a ne emisija stakleničkih plinova. No, nedavno objavljeni dokumenti pokazuju kako su kompanije koje djeluju u sektoru fosilnih goriva plaćale Soonu da laže o pravom uzroku klimatskih promjena. U proteklih 14 godina Soon je tako primio 1.2 milijuna američkih dolara u zamjenu za "znanstvene dokaze" u kojima navodi kako prljavi izvori energije ni

Soon, znanstvenik sa Harvard-Smithsonian centra za astrofiziku, sudjelovao je u nizu televizijskih emisija, svjedočio pred Kongresom te govorio na više konferencija čija je tema bila prirodni uzrok klimatskih promjena. Soon se brani kako nije bitan izvor financiranja njegovih istraživanja jer bi on primio bilo čiji novac za provođenje svojeg znanstvenog rada.

Novi dokumenti sastoje se od jedanaest radova objavljenih počevši sa 2008. godinom, a otkrivaju da je Soon doista prihvatio više od milijun dolara od tvrtki iz sektora fosilnih goriva. Dokumenti koje je dobio Greenpeace, a objavio New York Times zahvaljujući Zakonu o slobodi informacija, pokazuju da je Soon pristao u zamjenu za novac isporučiti naručene znanstvene radove.

Strategiju naručivanja znanstvenih radova već desetljećima provode tvrtke iz duhanskog sektora kako bi zaustavile izglasavanje zakona protiv njihovih interesa. Tvrtke iz sektora fosilnih goriva također već godinama provode ovu strategiju, no do sada je to bilo teško dokazivo.

New York Times navodi kako su ekolozi već dugi niz vremena ispitivali rad dr. Soona, a njegovo prihvaćanje isplata iz industrije fosilnih goriva već je bilo poznato. No, ovaj put je dokazana izravna veza korporativnih isplata za specifične radove.

Također je bitno spomenuti kako Soon nije klimatolog ni astrofizičar, iako je zaposlen na nepuno radno vrijeme u Smithsonianu. Pravo zanimanje dr. Soona je aeronautički inženjer, a svoju povezanost sa Smithsonianom i Harvardom koristio je kako bi prikrio svoje pravo zanimanje. Iako su se odmah po objavi novosti, Smithsonian i znanstvenici koji rade na njemu u potpunosti distancirali od Soona, Washingtonu se on još uvijek sviđa.

Naime, prilikom nedavne rasprave u Senatu, senator James Inhofe pokazao je na plakat znanstvenika koji propituju izvor klimatskih promjena, a uključuju i dr. Soona, te spomenuo: "Ovo su znanstvenici koje se ne može osporiti u svojem radu".

No, ako je suditi prema nedavno objavljenim dokumentima, njih ne samo da se može, već i treba osporiti budući da svako odugovlačenje sa (ne)rješavanjem uzroka klimatskih promjena cijeli svijet približava još jedan korak bliže potpunoj katastrofi.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS