Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Kreće novi projekt

Krk - energetski neovisan i CO2 neutralan otok

Eko Kvarner je 1. rujna krenuo s projektom "Krk energetski neovisan i CO2 neutralan otok"

Eko Kvarner je 1. rujna krenuo s projektom "Krk – energetski neovisan i CO2 neutralan otok" koji će se realizirati u suradnji s talijanskom Europskom udrugom za rizike azbesta (European Asbestos Risk Association – EARA) i Gradom Krkom, a uz potporu Europske inicijative za zaštitu klime (Europaeische Klimaschutzinitiative) njemačkog Ministarstva okoliša, zaštite prirode, gradnje i nuklearne sigurnosti od 99.450 eura.

Cilj ovog tridesetomjesečnog projekta je instaliranje novih 250 do 500 solarnih panela snage do 5 kW na otoku Krku, čija ukupna snaga bi bila do jednog MW, do konca 2021. godine. Projekt će također potaći daljnju energetsku tranziciju energetsku tranziciju otoka Krka prema obnovljivim izvorima energije, s čime se već suglasilo svih sedam jedinica lokalne samouprave na otoku. Kroz projekt će se građani zainteresirani za ulaganje u solarne panele savjetovati kako to najefikasnije učiniti.

Kroz projekt će se testirati procedure za instaliranje više snage kroz solarne panele i na drugim otocima I izoliranim područjima Hrvatske kako bi se I drugim građanima olakšalo instaliranje solarnih panela.