Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Kako najjednostavnije napraviti fotonaponsku elektranu

MOJA ENERGIJA, MOJA SLOBODA

Priručnik nastao iz potrebe kako bih odgovorio na sve brojnije upite mnogih građana i gospodarstvenika zainteresiranih za izgradnju vlastite male fotonaponske elektrane (u daljnjem tekstu FNE) i dostizanje skoro energetske neovisnosti vlastite obitelji i/ili vlastitoga gospodarskog subjekta (Vjeran Piršić).

Namjera mi je iznijeti osobno iskustvo koje sam stekao u posljednjih 15-ak mjeseci koristeći vlastitu fotonaponsku elektranu (priključenu na elektrodistribucijsku mrežu) i vlastiti baterijski sustav za pohranu električne energije te u dugogodišnjim stalnim naporima (još od 2009. g.) na promociji korištenja Sunčeve energije. Pretpostavljam kako je interes čitatelja ovog priručnika različit, kako po kvantiteti, tako i po kvaliteti informacija pa sam ga stoga odlučio podijeliti u tri dijela. U prvom dijelu iznijet ću najkraće (taksativno) sve radnje potrebne za realizaciju projekta postavljanja fotonaponske elektrane na krov. U drugom dijelu nastojat ću dati sve potrebne dodatne informacije sa svim (potrebnim i nepotrebnim) detaljima, dok ću u trećem dijelu (koji je namijenjen prvenstveno motiviranijim čitateljstvu) nastojati dati što više dodatnih informacija o temi energetske neovisnosti. Ovaj priručnik posvećujem svojim sinovima kao mali pokušaj da im ovaj prekrasan planet ostane kao dom, iako su ga moja generacija i generacija mojih roditelja zamalo nepovratno uništile.

Koji su sve obnovljivi izvori energije (OIE) te koje od njih možemo koristiti u domaćinstvu i malom poduzetništvu?

Obnovljivi izvori energije su: Sunce, vjetar, biomasa, geotermalna energija i energija vode (hidroenergija). S današnjim razvojem tehnologije (i cijenama) optimalno je za osobnu energetiku koristiti energiju Sunca i biomase

Kako se sve može koristiti energija Sunca?

Na tri načina, od toga dva pogodna za osobnu energetiku. Kao prvo, možemo pripremiti potrošnu toplu vodu (zagrijavati toplu vodu), tada govorimo o toplinskim kolektorima (u Hrvatskoj ih proizvodi Tehnomont), kao drugo - možemo proizvoditi električnu energiju (tada govorimo o fotonaponskim panelima, u Hrvatskoj ih proizvodi Solvis) i kao treće možemo napraviti pravu pravcatu klasičnu termoelektranu na solarno “gorivo”, ali to zahtijeva jako puno prostora, to rade samo u pustinjama (za sada).

Brošuru možete preuzeti klikom na LINK.