Arhiva O nama

O nama: O nama

Drago nam je!

Mi smo "Croatian Climate Change Panel"

"Croatian Climate Change Panel" je "ad hoc" organizirani panel eksperata, po prvi puta sazvan u prosincu 2014. g. u Zagrebu sa ciljem da pomogne u pripremi Republike Hrvatske za veliku i važnu konferenciju o klimatskim promjenama koja će se održati u prosincu 2015. g. u Parizu.

Panel se sastoji od grupe od 30-tak uglednih eksperata iz raznih područja (prostornog planiranja, arhitekture i urbanizma, energetike, vodoopskrbe i vodoodvodnje, hrane i poljoprivrede, transporta, održivog i odgovornog turizma, gospodarenja otpadom, zaštite prirode, matematičkog modeliranja, sociologije klimatskih promjena,...) i skupine mlađih (još neafirmiranih) znanstvenika koji će volonterski podržavati rad eksperata kroz 15-tak radnih skupina.

Panel se sastaje (u pravilu) jednom mjesečno, a između svojih sastanaka intenzivno djeluje u prostoru interneta putem svojih službenih web stranica, foruma, blogova i društvenih mreža. Isto tako, u ožujku će CCCP (za)početi s javnim nastupima, diljem Hrvatske (a i šire).

Panel planira održati (barem) dvije konferencije; regionalnu, u travnju, na Kvarneru (na kojoj bi se pokušala ponuditi naša ekspertiza i susjednim zemljama) i veliku međunarodnu 05. listopada u Zagrebu, na kojoj bi se predalo završno izvješće u formi "final draft"-a  "position paper"-a za konferenciju u Parizu

Panel će djelovati u (najmanje) 4 pravca:

1) na nacionalnom nivou, prema Vladi RH i ministarstvima okoliša i vanjske politike (nuditi im pomoć pri izradi "position paper"-a za konferenciju u Parizu);

2) na lokalnom (i regionalnom) nivou, prema općinama, gradovima i županijama (predložiti im niz konkretnih mjera za ublažavanje posljedica klimatskih promjena);

3) prema svekolikom pučanstvu ("public awareness");

4) prema sredstvima javnog priopćavanja (novinarima, te njihovim urednicima i vlasnicima).

Panel će u svom radu poseban naglasak staviti na suradnju s civilnim društvom, prvenstveno udrugama za zaštitu okoliša i drugim interesnim udrugama (poljoprivrednici, ribari,...) te jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Panel će u svom radu pojačano paziti da se njegove aktivnosti ne (zlo)upotrijebe kao svojevrsni "green wash" pojedinih segmenata izvršne vlasti i/ili gospodarstva.

Namjera nam je da panel nastavi s radom i nakon konferencije u Parizu, u 2016. i svim slijednim godinama, u formi koja će se još promisliti.

Panel u svom radu ima podršku Veleposlanstva Republike Francuske u Zagrebu, prvenstveno kroz tehničku pomoć (prostori za organiziranje susreta) i omogućavanjem kontakata s međunarodnim ekspertima za klimatske promjene.

Tehnički koordinator panela je (za sada) Vjeran Piršić, ekološki aktivist sa otoka Krka.