Arhiva Priopćenja

Priopcenja: Priopćenja

preopasno, nerazumno i nepotrebno

Nepromišljen nastavak procesa izdavanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu od strane (trenutne) Vlade Republike Hrvatske

02. siječnja 2015. udruga „Eko Kvarner“ objavila je na svojim internet stranicama (ww.ekokvarner.hr) dokument za koji imamo spoznaju da je konačna verzija „Strateške procjena utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu“ te još neke prateće dokumente.

02. siječnja 2015. udruga „Eko Kvarner“ objavila je na svojim internet stranicama (ww.ekokvarner.hr) dokument za koji imamo spoznaju da je konačna verzija „Strateške procjena utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu“ te još neke prateće dokumente. Na taj smo se potez odlučili suočeni s upravo suludim ponašanjem Vlade RH koja je na današnjoj sjednici nastavila proces dodjeljivanja koncesija za istraživanje nafte u Jadranu kompanijama koje su za to iskazale interes.

U vezi objavljenog dokumenta svi do sada konzultirani eksperti (njih 20-tak) smatraju da je njegova kvaliteta upravo skandalozna, i da je to (kao i ODBAČENA Studija utjecaja na okoliš za projekt „Družba Adria“) studija pisana da opravda, a ne ocijeni predloženi (izuzetno opasan) zahvat za okoliš.

Osim toga, smatramo bitnim upozoriti da je cijeli proces (po našem mišljenju) dodatno skandalozan i društveno veoma opasan iz barem 3 razloga:

1) dodjeljivanje koncesija započeto je bez da su se ispunili zakonski uvjeti, tj. bez da je proveden zakonski propisan postupak procjene utjecaja na okoliš, jer skandalozna studija koju smo danas objavili nije prošla čak ni internu ocjenu u tijelima Vlade RH;

2) cijeli proces vodi se bez ikakve javne rasprave i bez ikakvog učešća i stručne i zainteresirane javnosti. Vladi RH nije palo na pamet čak ni da organizira stručne skupove na kojima bi se moglo iznijeti mišljenje o tom projektu;

3) sa ovim potezom i upornim gušenjem sustavnog korištenja obnovljivih izvora energije (Hrvatska za fotonaponske elektrane odobrava godišnju kvotu koju npr. Njemačka instalira u samo jednom danu, iako ima daleko manje sunčanih sati) Vlada RH pokazala je da nema namjere pokrenuti sustavnu tranziciju RH u post-fosilno gospodarstvo (iako RH za to ima idealne uvjete), čime bi se moglo i pokrenuti gospodarstvo i stvoriti mnoga radna mjesta (kao u SAD-u, Njemačkoj, Danskoj...).

Naša udruga i dalje smatra da je istraživanje i eksplatacija plina u Jadranu (po dosadašnjim višedesetljetnim iskustvima) relativno prihvatljiv projekt, ali kada se radi o istraživanju (a pogotovo eksplataciji) nafte smatramo da je to preopasan, nerazuman i nepotreban projekt koji forsira jedna očito nesposobna i neodgovorna Vlada RH.


Dokumenti na drugim stranicama:
http://www.spectrumasa.com/wp-content/uploads/Exploration-License-Block-Boundaries-offshore-Croatia.pdf
http://unmig.sviluppoeconomico.gov.it/unmig/cartografia/tavole/impianti/impianti.pdf
http://unmig.sviluppoeconomico.gov.it/unmig/cartografia/cartografia.asp
http://unmig.sviluppoeconomico.gov.it/unmig/cartografia/tavole/impianti/Zona%20A.pdf
http://unmig.sviluppoeconomico.gov.it/unmig/cartografia/tavole/impianti/Zona%20B.pdf
http://unmig.sviluppoeconomico.gov.it/unmig/cartografia/tavole/impianti/Zona%20D.pdf

U Omišlju, 02. siječnja 2015.

Vjeran Piršić, predsjednik