Arhiva Vijesti

Novosti: Vijesti

Europska klimatska inicijativa podupire održivost otoka Krk

Otok Krk - energetski samostalan i klimatski neutralan

Eko Kvarner već nekoliko godina provodi projekt IKRE – Island Krk Renewable Energy, projekt kojim otoku Krku treba olakšati tranziciju prema energetskoj samostalnosti i CO2 neutralnosti. Projektni partneri su Grad Krk i EARA (European Asbestos Risk Association).

Projekt financiran iz fonda EUKI provodi se od 2018. do 2021. godine, a dio je šire strategije održivosti otoka Krka čiji zajednički cilj postizanja nulte emisije CO2 do 2030. godine podupiru sve otočne općine. Projektni cilj je smanjenje emisije stakleničkih plinova. Smanjenjem ovisnosti o energiji dobivenoj iz fosilnih goriva doprinosi se tome cilju, konkretno kroz realizaciju postavljanja 100 malih solarnih elektrana godišnje na krovove privatnih kuća.

Kroz projekt je oformljen informacijski ured za savjetovanje građana o solarnim elektranama i energetskoj učinkovitosti. Informacijski ureda za savjetovanje o solarnim panelima može se kontaktirati na brojevima 051 847 649 ili 091 2847 649. Savjetovanja će se nastaviti i po završetku projekta kroz suradnju s pridruženim partnerom Energetskom zadrugom Otok Krk.

U okviru projekta predviđene su i izobrazbe instalatera fotonaponskih sistema, niz predavanja i izložbi o solarnoj energiji u općinama i školama otoka Krka, kao i konferencije namijenjene članovima javne uprave, stručnoj i akademskoj publici. Krk već je prepoznat kao model održivog razvoja i pametnog promišljanja energetske tranzicije, te treba služiti kao primjer drugim otocima. EARA kao partner ima ulogu edukacije i stručnog savjetovanja o koordiniranim akcijama uklanjanja azbestnih ploča i postavljanja solarnih panela.

Europska inicijativa za klimatske promjene (EUKI) je Instrument financiranja njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš. EUKI financira projekte zaštite klime u cijeloj Europskoj uniji u ime Federalnog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU), potiče prekogranični dijalog i razmjenu znanja i iskustva u EU. EUKI zajednica pokretača potiče provedbu Pariškog sporazuma i pomaže u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Više informacija, redovne vijesti o projektima, doprinosi zajednice, publikacije i videozapisi mogu se naći na web stranici www.euki.de .