Arhiva

Novosti:

Papir ili plastika?

Papir ili plastika

Plastične vrečice na hrpi, Foto: Nigel Chadwick/Wikimedia

Plastične vrečice na hrpi, Foto: Nigel Chadwick/Wikimedia

Papir ili plastika? Pitanje koje se vječito nameće. Već se toliko puta spomenulo kako je plastika štetna za naš okoliš. Odnosno da treba jako puno vremena kako bi se razgradila.

Međutim u zadnje vrijeme sve se više spominje jedna teza koja tvrdi kako to nije u potpunosti točno. Što to točno znači? Naime provedeno je testiranje prema kojem se utvrdilo kako u određenim situacijama mikroorganizmi ubrzavaju proces razgradnje.

Znanstvenici su došli do otkrića kako u prirodi postoje mikroorganizmi koji poprilično uspješno razgrađuju plastiku, a najbolji primjer zasigurno su gljive iz roda Pestalotiopsis koje su zapravo sastavni dio plastičnih materijala.

Te gljivice imaju sposobnost razgrađivati plastiku u uvjetima bez kisika, što bi se zapravo moglo iskoristiti u samoj industriji. No nemojmo se zavaravati, plastika nikako nije bezazlena.

Postoji naravno plastika dizajnirana tako da se ne može brzo raspasti. Tu se radi o materijalima dugotrajne vrijednosti koji su puno jači od prirode. Odnosno mogu odolijevati zakonima prirode duži niz godina.

To znači da brojni mikroorganizmi koji bez ikakvog problema napadaju prirodne materijale kao što je drvo, ne mogu probiti barijere koje je materijal kao plastika uspostavio. Naš je savjet da pokušate napraviti određeni eksperiment.

Uzmite nekoliko predmeta napravljenih od plastike i nekoliko predmeta napravljenih od drveta. Zatim iskopajte dvije rupe u svom dvorištu na dovoljnim udaljenostima i zakopajte te predmete. Pokušajte se strpiti i tek nakon par godina iskopajte rupe da vidite u kakvom su stanju određeni predmeti.

Činjenica je kako postoje mikroorganizmi koji mogu ubrzati raspadanje plastike, ali to svejedno ne umanjuje činjenicu kako se radi o štetnim stvarima za naš okoliš.

Papir ili plastika? Vjerujemo kako je papir ipak sigurnija opcija kako za nas tako i za prirodu koja nas okružuje.