Arhiva

Novosti:

Međunarodna energetska konferencija o obnovljivim izvorima energije

Priprema za prelazak iz ere fosilnih goriva u postfosilnu

Za razliku od drugih zemalja, hrvatska se energetika i dalje oslanja na pogodovanje naftnom, plinskom ili lobiju ugljena, naglasio je Vjeran Piršić dodavši da ga vesele »povoljni vjetrovi« koje je donijela nova vlast

KRK  U Maloj vijećnici Grada Krka održana je zanimljiva, prva Međunarodna energetska konferencija »Dobivanje i pohrana energije iz obnovljivih izvora na otocima«. Iza okupljanja većeg broja domaćih i inozemnih stručnjaka koji se bave izučavanjem i implementacijom energetskih sustava baziranih na obnovljivim izvorima, predstavnika nadležnih državnih tijela (koje je ondje predstavljala ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ) te lokalne uprave stoje udruga Eko Kvarner, Grad Krk i Regionalna energetska agencija Kvarner, a kako je u uvodnom obraćanju istaknuo ekološki aktivist Vjeran Piršić , glavni cilj konferencije bilo je davanje doprinosa nastojanjima da se naša zemlja čim brže i bezbolnije pripremi za prelazak iz ere fosilnih goriva u »postfosilnu« odnosno eru korištenja obnovljivih izvora energije.

Nema izbora

– Sve dosadašnje hrvatske Vlade nisu ništa, ili su tek malo činile na prihvaćanju činjenice da je dobu fosilnih goriva došao kraj i da se, željeli mi to priznati ili ne, moramo okrenuti nekim drugim izvorima energije. Za razliku od Švedske ili drugih zemalja koje svoje nacionalne energetske strategije grade na toj činjenici, hrvatska se energetika i dalje oslanja na pogodovanje naftnom, plinskom ili pak lobiju ugljena, naglasio je Piršić dodavši kako ga vesele »povoljni vjetrovi« koje je donijela nova vlast i mjere koje već čini, ili tek najavljuje nadležno ministarstvo na čelu s ministricom Holy. 

A sama ministrica je, obraćajući se okupljenima rekla kako Hrvatska zapravo i nema izbora te kako je prihvaćanjem Klimatskog i energetskog paketa kojim se obvezala do 2020. godine za petinu smanjiti emisiju stakleničkih plinova i za 20 posto povećati udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora pristala i na to da u slučaju nepoštovanja preuzetih obveza bude kažnjena.

Mala energetika

– Interes naše zemlje je da kroz korištenje obnovljivih izvora energije potaknemo razvoj energetike ali i gospodarstva u cjelini. Ključno je pitanje je hoćemo li povećavanjem udjela energije iz obnovljivih izvora razvijati svoje gospodarstvo i poticati zaposlenost svog stanovništva ili ćemo kroz uvoz stranih tehnologija posredno doprinositi rastu i razvoju gospodarstva drugih zemlja, upitala se ministrica naglasivši kako Hrvatska na globalnom tržištu možda nema mogućnost konkurirati u »velikoj energetici« ali i kako je sigurna da na planu »male energetike«, poticanjem znanja, domaće proizvodnje i tehnologije u nekim segmentima možemo biti vrlo konkurentni. 

Od svega toga korist može i mora imati najprije domaće gospodarstvo a to ćemo postići samo ako učinimo bitne iskorake kao što su promjena nacionalne energetske strategije, donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije, ako implementiramo Europski energetski paket koji uz ostalo jača ulogu regulatora (HERA-e) i liberalizira tržište električnom energijom te ako donesemo »Kartu obnovljivih izvora energije« uz pomoć koje bi država odredila na kojem su joj području važni pojedini izvori, a sve kako bi ih potom mogla svrstati u red povlaštenih izvora energije, naglasila je Holy. Istakla je i kako će hrvatska državna vlast intenzivno raditi na diverzifikaciji obnovljivih izvora energije kako se Hrvatska u budućnosti ne bi našla u situaciji da u energetskom smislu ovisi o samo jednom ili dva energenta odnosno da u svojim razvojnim planovima ne bi pogodovala samo solarnom, vjetrovnom ili kakvom drugom lobiju.